@kadikom специалисти по интелектуална собственост

Не се страхувай от технологиите. Използвай ги!

@kadikom

Кои са основните технологии за откриване на фалшификати? В днешния конкурентен пазар, защитата на твоя бизнес от фалшифициране и пиратство е критично важно.

Да, знаем, че и ти, като всеки интернет потребител, "сваляш" интернет съдържание от торент тракери. Гледаш най-новите филми, слушаш музика, или "джиткаш" любима игра. Да си признаем и ние го правим понякога. И ние харесваме истории за пирати, съкровища, скрити карти, морски битки и страстна любов. Карамба, йо-хо-хо и бутилка ром. 

@kadikom

Но, ако се трудиш цяла година, за да създадеш текст, картина, музика, изработиш продукт, опаковка, дреха, обувки, аксесоар, измислиш дизайн, интегрална схема, машина, технология или космически кораб, и някой те вземе на пиратски абордаж и ти открадне всичко, какво ще направиш? Ще го наплюеш ли? Ще го оскубеш? Ще го удариш? Ще му отрежеш топките или ще му скъсиш главата, а? Стига глупости.

Знаеш ли, че има съвременни, надеждни и ефективни средства за защита на твоята интелектуална собственост?

@kadikom

Електронните технологии, като RFID (радиочестотна идентификация) и NFC (комуникация в близко поле), са от съществено значение за проследяване и удостоверяване на продукти по цялата верига на доставки. RFID етикетите, например, могат да съхраняват огромно количество данни за продукт, включително неговия произход, дата на производство и уникални идентификатори. Тази информация може да бъде прочетена от RFID четци в различни точки от веригата за доставки, като се гарантира, че продуктът е оригинален и не е бил манипулиран.

@kadikom

Технологиите за маркиране, като защитни холограми и специални мастила, осигуряват индикатори, че продуктът е автентичен. Защитните холограми, например, са трудни за копиране и могат да се използват върху продукти за визуална проверка на тяхната автентичност. Тези холограми могат да съдържат множество слоеве информация, което ги прави много сигурни. Специални мастила, като UV-чувствителни мастила, променят цвета си под ултравиолетова светлина, осигурявайки друг слой сигурност. Тези мастила могат да се използват върху опаковката или директно върху продукта за обозначаване на автентичността.

@kadikom

Механичните технологии включват устройства против промяна, които са предназначени да предотвратят манипулиране на продуктите. Тези устройства могат да се използват върху опаковката, за да се покаже дали даден продукт е бил отварян или променен по някакъв начин. Например, пломбите за фалшифициране се счупват, ако опаковката на продукта бъде отворена, осигурявайки ясна индикация за фалшифициране.

@kadikom

Има химически и физични технологии, като ДНК кодиране и лазерно гравиране. ДНК кодирането включва вграждане на уникален ДНК маркер в продукта или неговата опаковка. Този маркер е практически невъзможен за копиране, осигурявайки високо ниво на сигурност. Лазерното гравиране може да се използва за маркиране на продукти с уникални идентификатори, които са трудни за промяна или премахване. Тези технологии предоставят на бизнеса стабилни инструменти за защита на техните продукти от фалшифициране.

В областта на цифровите медии технологии като цифрови водни знаци и DRM (Digital Rights Management) системи могат да бъдат от решаващо значение за защитата на цифровите продукти. Цифровите водни знаци вграждат информация в цифрови файлове, която може да се използва за проверка на тяхната автентичност. DRM системите контролират използването на цифрово съдържание, предотвратявайки неоторизирано копиране и разпространение. Тези технологии са от съществено значение за бизнеса, който се занимава с цифрови продукти, като софтуер, музика и видео.

Продължението е тук!


Популярни публикации от този блог

ДЕЛОТО - BPO & IT проверка на личния състав. Дигитални номади @kadikom

КЛАСИЧЕСКИТЕ ХИТОВЕ